A matcha por a japán zöld tea finomra őrölt változata, amelyet árnyékban nevelt tealevelekből készítenek. Ez a különleges feldolgozási mód gazdagabbá teszi a tápanyagtartalmát, különösen antioxidánsokban, vitaminokban és aminosavakban.
Főbb előnyei
Gazdag katechinekben, különösen EGCG-ben, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás elleni védelemben.
Egy adag (2 g) matcha körülbelül 64 mg koffeint tartalmaz, amely fokozatosan szabadul fel, így hosszantartó energiát biztosít.
L-theanin tartalom: Ez az aminosav elősegítheti a relaxációt és a mentális fókuszt, kiegyensúlyozva a koffein hatását.
Kiemelkedő A-, C-vitamin, vas és kálium tartalommal rendelkezik.
Felhasználási javaslatok
Hagyományos tea, 1–2 g matcha port keverj el 70–80°C-os vízben bambusz habverővel (chasen).
Matcha latte, keverd el a port növényi tejjel és édesítővel, melegen vagy hidegen.
Adható süteményekhez, palacsintákhoz vagy fagylalthoz.
Egy teáskanálnyi matcha por feldobja a reggeli turmixokat.