A hibiszkusz tea, más néven roselle tea, a Hibiscus sabdariffa növény szárított csészeleveleiből készül. Élénkpiros színe és savanykás, frissítő íze miatt kedvelt ital, amelyet forrón és hidegen egyaránt fogyasztanak világszerte.
Egészségügyi előnyök
Klinikai vizsgálatok szerint a hibiszkusz tea rendszeres fogyasztása csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség javításához.
Gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és fenolokban, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében és a gyulladások csökkentésében.
Magas C-vitamin tartalma erősítheti az immunrendszert és támogathatja a szervezet védekezőképességét.
Segíthet az emésztési folyamatok javításában és a puffadás enyhítésében.
Támogathatja a veseműködést és elősegítheti a felesleges folyadék eltávolítását a szervezetből.
Elkészítési javaslat
Forralj fel 2-3 dl vizet.
Tegyél 1-2 teáskanál szárított hibiszkuszvirágot egy csészébe vagy teafilterbe.
Öntsd le a forró vízzel, majd fedd le.
Hagyd ázni 5-10 percig, az ízlésednek megfelelően.
Szűrd le, és ízesítsd mézzel, citrommal vagy más természetes édesítővel.
A hibiszkusz tea hidegen is fogyasztható; hűtsd le, majd tálald jéggel és friss gyümölcsökkel.
Figyelmeztetések
Mivel a hibiszkusz tea csökkentheti a vérnyomást, alacsony vérnyomású egyéneknek óvatosan kell fogyasztaniuk.
Terhes vagy szoptató nők számára a hibiszkusz tea fogyasztása előtt ajánlott orvoshoz fordulni.
Ha vérnyomáscsökkentő vagy más gyógyszereket szedsz, konzultálj orvosoddal a hibiszkusz tea fogyasztása előtt.
A tábanyagtáblázat 100 ml főzött hibiszkusz teára vonatkozik.